Магнезият участва в над 300 ензимни реакции в човешкия организъм. Неговата основна роля е поддържане на равновесието на нервната и мускулната системa. Магнезият помага за нормалната функция на нервните клетки, мускулните клетки, метаболизмът на белтъчини, въглехидрати и е отговорен за много други жизненоважни процеси.
В човешкото тяло нормално има около 25 грама магнезий. Тъй като тялото ни няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да приемаме храни, богати на това вещество. В много случаи, обаче, набавянето на достатъчно магнезий с храната е невъзможно. Причините са изключително много. На първо място е диетата, която все по-рядко включва богати на магнезий храни. Топлинната обработка на храната, рафинирането, както и индустриалното земеделие, включващо употреба на растителни торове, пестициди и инсектициди са причина за намаляване на съдържанието на минерала в почвата и в растителните храни.
Стресът, хроничната умора, проблемите със съня, лесната раздразнителност, мускулните крампи, могат да са белези на дефицит на магнезий. В тези случаи се налага допълнителен прием на това вещество под формата на препарати, съдържащи магнезиеви соли.